Donovan Wisse: "Het maakt niet uit wie komt, ik ben gewoon ready!"

Donovan Wisse: "Het maakt niet uit wie komt, ik ben gewoon ready!"

Tuesday, Apr 19 2022 by GLORY Press Office

We spraken met de pas gekroonde Middleweight Champion of the World Donovan Wisse. Hij won de titel tijdens GLORY 78 september 2021. We spraken over GLORY, aankomende gevechten en zijn toekomstplannen nu hij de kampioen is.

De laatste keer dat je in actie kwam was in september 2021, wat heb je hierna allemaal gedaan?

Sinds die die tijd ben ik teruggegaan naar Suriname, waar ik ook woon. De overwinning vieren natuurlijk. Ik had vele meet and greets, zo heb ik de president en vicepresident ontmoet. Ook had ik nog ontmoetingen met vele andere ministers. Dat waren leuke momenten. Ik heb het erg druk gehad.

Sinds die wedstrijd ben je de wereldkampioen. Wat is er veranderd in je leven?

Niet echt veel. Ik ben gewoon mezelf gebleven. Er zijn wat sponsoraanbiedingen bijgekomen natuurlijk. Dat is altijd goed, van hele goede bedrijven. Voor de rest blijf ik gefocust en scherp. Je moet gewoon het werk blijven doen, gewoon kampioen blijven. Die mentaliteit is niet veranderd.

Toen je kampioen werd was je pas 24 jaar jong. Hoe reageren mensen als ze horen dat je dit op deze jonge leeftijd al hebt bereikt?

Ik had eigenlijk de jongste GLORY-kampioen ooit willen zijn, maar Tyjani Beztati was me voor. Dat vond ik wel iets minder, maar ik ben wel blij voor hem. Mensen reageren heel positief. Ik heb nog een grote toekomst voor me, dus er komen nog mooie dingen aan.

Waar hou je je mee bezig buiten het kickboksen?

Ik heb eigenlijk geen andere hobby’s buiten het kickboksen. Ik het een sportschool in Suriname, dus ik verzorg de lessen voor de jeugd. Ik heb een vrij jonge groep, veel tieners. Ik vind het leuk om met e bezig te zijn. Als ik in Nederland ben dan train ik bij mijn gym Kickboxing Fearless in Wassenaar. Dit is eigenlijk mijn enige hobby, mijn werk. Ik geniet er gewoon van.

 Wat ging er door je heen toen je te horen kreeg dat je voor de titel mocht vechten tijdens GLORY 78?

Het vuurtje in mijn lichaam was gelijk weer aangewakkerd. Het was er al natuurlijk, maar toen ik dat te horen kreeg wilde ik gelijk in trainingskamp, ik wilde gelijk weten wie mijn tegenstander was, ik wilde alles gelijk weten. Het was wel een minpunt dat het gala verschoven werd. Ik zou eigenlijk net vertrekken, maar op de dag van vertrek kreeg ik te horen dat het gala niet doorging. Ik moest weer rennen, was gedemotiveerd en dacht ‘hier gaan we weer’. Gelukkig is het goed geëindigd en nu ben ik kampioen van de wereld. Het was een heel leuk trainingskamp en ik heb hele leuke momenten gehad. Ik kreeg steun van allerlei verschillende factoren. We zaten in de lockdown, dus ik kreeg dispensatie en kon gewoon door blijven trainen. In Nederland trainde ik bij Fighting Talents in Den Bosch, ik kreeg daar veel liefde, maar ook klappen tijdens het sparren. Op sommige momenten was ik aangeslagen, maar ik moest gewoon doorgaan. Sommige momenten gingen goed, sommige minder. Het was een heel traject, we hebben veel dingen moeten overbruggen. Het was een hele leuke ervaring.

Wat was je reactie toen je hoorde dat je opnieuw tegen Yousri Belgaroui moest vechten?

Ik wist gelijk dat ik deze partij weer zou gaan winnen. Ik heb al van hem gewonnen en ik ga weer van hem winnen. Ik kan niet de eerste keer van iemand hebben gewonnen en dan de tweede keer verliezen. In mijn hoofd werkt dat niet. Als je hebt gewonnen moet je blijven winnen. Ik was zo zelfverzekerd, ik wist wat ik zou gaan doen. Ik wist dat als ik zo trainde, dat die man nooit van mij zou gaan winnen.

Tijdens de persconferentie sneerden jullie naar elkaar en het leek erop dat jullie elkaar niet echt mochten. Is dat ook zo?

Nee, Yousri is niet mijn vriend ofzo, maar respect is er wel. We zijn vechters. Zonder hem en zonder mij hebben we dit niet kunnen bereiken. Ik heb hem nodig en hij heeft mij nodig in de sport. Je moet van iemand winnen en ik stond daar als tegenstander. Ik heb geen bad feelings over hem, hij is alleen niet mijn maat. Respect is er wel. Ik hoef hem niet dood te slaan, maar het is wel een gevecht.

Kun je vertellen hoe de avond voor jou verliep?

Ik was op tijd daar. Vanaf de opwarming wist ik dat ik scherp was, ik herkende dingen. In het gevecht zag ik de onzekerheid bij Yousri. We stonden dicht tegenover elkaar en ik voelde dat zijn energie niet zo zuiver was. En dit was pas bij de persconferentie. Toen ik in de ring stond wist ik al dat vandaag van mij zou worden. Het maakt niet uit op welk moment of hoe, vandaag is van mij. In de derde ronde zat het erop en toen was ik heel erg blij.

Donovan Wisse in gevecht met Yousri Belgaroui

Wat was het eerste waar je aan dacht toen je de titel won?

Al het harde werk dat voldaan is. Je droom. Als iemand aan mij vroeg “wat wil je doen?” antwoordde ik altijd met “ik wil kickbokskampioen worden, ik wil GLORY-kampioen worden.” Ik heb het gezegd en het is waargemaakt. Het was een leuk moment, ik kon maar niet stoppen met lachen.

Hoe kijk je tot nu toe terug op je GLORY-carrière?

Heel positief, ik heb echt niet mogen klagen. Ik heb één tegenslag gehad en dat was tegen Ertuğrul Bayrak. Voor de rest heb ik genoten van mijn hele traject. Ik heb mijn kansen gepakt, ik heb een paar invalgevechten gedaan. Ik ben tevreden.

Wat is voor jou de volgende uitdaging?

Dat is de volgende persoon die er tegen mij wordt gezet. Ik kijk dus heel erg uit naar het gevecht tussen Ertuğrul Bayrak en Serkan Ozcaglayan. Het is een heel mooi gevecht in de middleweight divisie. Het maakt niet uit wie komt, ik ben gewoon ready. Iedereen mag komen.

Hoe denk je dat het GLORY80 gevecht tussen Ertuğrul Bayrak en Serkan Ozcaglayan zal gaan lopen?

Bayrak heeft lang niet gevochten en Serkan zijn debuut was heel snel. Ik denk dat als Bayrak een goede dekking heeft en goed gameplan, dat hij wel kan winnen van Serkan. Als Serkan goed kan doorkomen met zijn combinaties of een harde overhand left kan gooien, kan het ook zo gebeurd zijn. Het is een heel mooi gevecht. Ik ga toch voor Bayrak op punten.

Zelf verloor jij heel close van Ertuğrul Bayrak tijdens GLORY62. Hoe was dit gevecht voor jou?

Het was een heel taai gevecht. Hij was de betere man die avond. Het was een split decision verlies voor mij. Ervaring speelde tijdens dat gevecht wel een rol. Ik was aan het vechten met mijn vermoeidheid in mijn hoofd, terwijl ik eigenlijk rustig moest blijven en gecontroleerd doorgaan met het gevecht. Er waren een paar dingen gebeurt, maar hij was de betere man die avond. We moeten gewoon een rematch doen, dan zal ik zeker winnen. Ik zou dat gevecht graag over willen doen, gewoon omdat het ook een mooi gevecht zal zijn. Natuurlijk wil ik winnen, maar ik weet dat als ik tegen Bayrak sta dat het een mooi gevecht zal zijn, heel technisch, combinaties over en weer. Deze keer zal ik bewijzen dat ik werkelijk de kampioen ben en dat ik werkelijk van hem weet te winnen, en dat zal ik ook doen.

Wisse vs. Bayrak tijdens GLORY 62

Na het vrij spectaculaire GLORY-debuut van Serkan Ozcaglayan deed hij ook nog enkele uitspraken over jou en de middleweight divisie. Wat vind jij hiervan?

Serkan heeft te veel praatjes, hij moet zich nog even bewijzen. Hij heeft het in de heavyweight divisie niet gedaan en komt het nu bij de middleweights proberen. Als hij tegen mij komt te staan sla ik zijn lichten wel uit, als ik het zo moet zeggen. Die man praat een beetje te veel.

Zie je jezelf in de toekomst ook ooit in een andere gewichtsklasse vechten?

Misschien maak ik de stap naar de light heavyweight divisie een keer. Zo af en toe praat ik er wel een beetje over, maar ik zit er nog niet echt aan te denken. Ik heb mijn focus op de middleweight divisie. Ik zie het wel zitten om een keertje tegen Artem Vakhitov uit te komen, ook al is het niet voor de titel. Hij is een vrij technische vechter met leuke combinaties, ik hou van zijn stijl. Dat zou voor mij zeker een van de uitdagingen zijn. Voor de rest ben ik gefocust op de middleweight divisie, dat is gewoon mijn gewicht.

Vond je het enigszins jammer toen Alex Pereira besloot om naar de light heavyweight divisie te gaan?

Ja en nee. Zo hier en daar hoor je in de wandelgangen “je bent niet de echte kampioen, je hebt niet tegen Pereira gestaan.” Maar ik kan de carrière van die man niet bepalen, het is zijn keuze om naar de light heavyweight divisie te gaan. Hij heeft zijn eigen pad die hij bewandeld. Ik kan er niks aan doen. Hij is nu in de UFC, ik niet. Het loopt zoals het moet lopen.

Er staan enkele grote gevechten op het programma tijdens GLORY80 op 19 maart. Wat denk jij van de partijen?

Ja, Badr Hari was het eerste gevecht tegen Arek Wrzosek aan het winnen, maar helaas volgde er een trap naar het hoofd. Ik zie Badr deze keer wel winnen. Artem Vakhitov tegen Luis Tavares is ook een hele mooie partij. Toentertijd was Tavares nog onervaren, jong. Aan de andere kant is Vakhitov nu al een lange tijd kampioen. Ik denk toch een beetje Vakhitov, ik hou van zijn stijl. Jamal Ben Saddik tegen Levi Rigters is een mooie pot! Als het op punten moet aankomen denk ik dat Levi wint, als we praten over de eerste twee rondes denk ik Jamal. Het is moeilijk om te zeggen, maar ik ga toch een beetje voor Jamal.

Dit jaar komen er weer grote, spectaculaire gevechten aan. Naar welke partijen kijk jij uit?

Ik wil Tyjani Beztati zien tegen Josh Jauncey, dat wordt een rematch natuurlijk. Ik denk dat Josh de volgende is voor een titelgevecht, dat wordt een heel mooi gevecht. Ik zie Tyjani heel hard trainen, het is een hele talentvolle jongen. Ik wacht nog steeds op Rico Verhoeven tegen Alistair Overeem of tegen Antonio Plazibat, die heeft ook een hele mooie start gemaakt met een run naar de titel. Ook wil ik Zakaria Zouggary zien voor de titel. En ikzelf natuurlijk, maakt niet uit tegen wie.

Wat is jouw boodschap richting de GLORY-fans?

Blijf me volgen. Je weet dat als ik in de ring sta er altijd spektakel is. Je weet nooit wat er komt: een stoot, een trap een knietje, ik heb alles een beetje in me. Je zult altijd op het puntje van je stoel blijven zitten. Blijf me volgen, blijf me supporten en je krijgt waarnaar je zoekt.