Serkan Ozcaglayan wint 2021 Debut of the Year award

Serkan Ozcaglayan wint 2021 Debut of the Year award

Tuesday, Apr 19 2022 by GLORY Press Office

We spraken GLORY-nieuwkomer en winnaar van de 2021 Debut of the Year award: Serkan Ozcaglayan.

 

Waar kom je vandaan en waar liggen je roots?
Ik ben Serkan Ozcaglayan, 27 jaar en geboren en getogen in Den Haag. Ik ben er niet weg te slaan, het is echt mijn thuisbasis. Ik ben van origine Turks en vecht voor de Turkse vlag.

Hoe zou je jezelf omschrijven als persoon?

Ik ben een hele vrolijke jongen, altijd relaxt en lachen met iedereen. Je moet alleen niet aan mijn brood komen, dan is het een broodkwestie en ben ik een broodvechter. Ik ben heel gezellig en sociaal, maar als je iets verkeerds doet kun je wat terugverwachten.

Hoe ben je begonnen met kickboksen?
Ik voetbalde eerst in de jeugd van ADO Den Haag, ik was linksbuiten. Een keer speelde ik de keeper voorbij en wilde ik in een leeg doel scoren, maar de keeper trok aan mijn shirt. Ik stond op, gaf hem gelijk een mep en hij viel knock-out. Toen dacht ik: ik ben eigenlijk veel beter met mijn handen dan met mijn benen! Zo is het begonnen.

Wie is jouw grootste inspiratie om te beginnen met vechtsport?

Ik denk toch Gökhan Saki. Ik zeg vaker Gökhan Saki, maar het is gewoon echt zo. Het is een vechter die bekendstaat om zijn explosiviteit, het is gewoon een levende legende. Natuurlijk ook andere vechters, maar door hem ben ik in het kickbokswereldje gerold. Zo heb ik nog meer vechters leren kennen: Ramon Dekkers, Ernesto Hoost, Peter Aerts, Jérôme Le Banner, al die gasten van de K-1 waren echte toppers. Zij hebben mij geïnspireerd.

Je bent het neefje van Gökhan Saki, kun je vertellen hoe dit precies zit?

Ja, het is aangetrouwde familie van mijn moeders kant. Het is een neef. Ik ben zo vaak mogelijk met hem. Als hij in Nederland is ben ik zeker met hem en als hij in het buitenland is probeer ik zo vaak mogelijk naar hem toe te gaan.

Waar train je?

Het kickboksen zelf doe ik bij SB Gym in Utrecht, met Said El Badaoui. Ik train met Said omdat hij volgens mij een beter inzicht heeft dan veel andere kickbokstrainers en we hebben een super goed team daar. Fitnesscentrum Noord in Rotterdam, bij Hans Kroon, is mijn krachthonk. Alle KO-power komt hier vandaan. Hans heeft heel het K-1 pad met Gökhan Saki bewandeld, dus is hij qua kickboksen heel ervaren en weet hij wat hij doet.

 

Serkan Ozcaglayan aan het trainen met Hans Kroon bij Fitnesscentrum Noord in Rotterdam.

 

Hoe is het om samen met Badr Hari te trainen?

Dat is altijd een speciaal gevoel geweest voor mij. Ik keek natuurlijk altijd op naar Badr, want hij heeft partijen neergezet die niet normaal zijn. Ik weet nog toen ik voor het eerst tegenover hem stond, dat was voor zijn eerste partij tegen Rico. Hij trainde toen nog bij Mike’s Gym. We stonden in de ring en zouden beginnen met sparren. Hij tikte mijn handen aan en ik zag in één keer heel zijn gezichtsuitdrukking veranderen. Ik dacht ‘shit, wat ben ik eigenlijk aan het doen hier?!’ Die man is natuurlijk ook echt een levende legende en ik heb heel veel dingen van hem geleerd.

Wat heeft Badr Hari jou geleerd?
Overzicht hebben in de ring, dus je ruimtes creëren. En het beuken natuurlijk, Badr Hari stijl. 

Hoe zou je jezelf omschrijven als vechter?

Heel explosief. Ik kom natuurlijk van de heavyweight divisie af, daar was ik al heel explosief, maar ik voel mezelf nu nog explosiever. Mensen zaten met twijfels over mijn overstap naar de middleweight divisie, maar ik denk dat ik afgelopen 23 oktober al die twijfels heb weggenomen. Ik ben een echte knock-out vechter, dat is wat ik ben.

Wat is je favoriete wapen om te gebruiken in de ring?

Dat is die linker cross hoek die jullie gezien hebben. Daar heb ik heel veel mensen mee aangepakt en die Amerikaan is er ook tegenop gelopen. Dat is wel een favoriet, maar niet het enige wapen. Ik weet dat alles wat connect gaat slapen.

Wordt het niet eens tijd om de bijnaam ‘slaappil’ officieel te maken?

Al jaren wordt het naar me geroepen. Iedereen die me ziet roept ‘Serkan, slaappillen! Slaappillen!’ Dat is standaard. Slaappillen is geen leugen, dat is een feit. Misschien moeten we het wel officieel maken: sleeping pills!

 

Serkan Ozcaglayan connect één van zijn ‘slaappillen’ tijdens GLORY COLLISION 3.

 

Waarom ben je van de heavyweight divisie teruggegaan naar de middleweight divisie?

Ik was heel erg dik. Ik had een hangbuik en hangtieten, ik was gewoon een dikzak. Ik werd A-klasser en woog nog steeds 110 kilo. Toen besefte ik dat het hoog tijd werd om te gaan leven als een echte professional. Ik werd fanatiek in het afvallen en ben met 85 kilo nu in de vorm van mijn leven, veel scherper en veel fitter. Als heavyweight kon ik snacken, nu kan ik niet meer snacken. Conditie is voor mij altijd een probleem geweest, maar daar is nu geen sprake meer van. Ik ben gewoon twee, drie zakken aardappelen kwijtgeraakt.

Je hebt jouw indrukwekkende record volledig opgebouwd binnen de heavyweight divisie, dat betekent dus niet dat je het niveau niet aankon?

Klopt. Ik heb o.a. Levi Rigters een zware knockdown gegeven. Die wedstrijd heb ik op punten verloren, wederom door mijn conditie. Ik dacht ‘dit is er weer eentje die ik knock-out sla’. Meestal gingen ze dan ook neer, maar als ze dan toch opstonden had ik geen lucht meer. Ik weet zeker dat als ik toen mijn huidige shape had, dat ik Levi Rigters in de eerste ronde eruit had geslagen.

Hoe beviel je eerste wedstrijd als middleweight?

Het ging perfect, ik voel me thuis op dit gewicht. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou eindigen, want ik wist dat die Amerikaan een record heeft bij GLORY en ook kwam om te beuken. Maarja, die linker zat erop. Tijdens de partij was ik heel erg scherp en zag ik alles van hem aankomen. Als je kijkt zie je dat ik aan het wachten ben om die linker te geven, en die zat er meteen op. Ze noemde me ook ‘blackjack’ erna, want op de 21e stoot ging hij neer. Dat was hem fataal.

Hoe was het om te vechten in een groot stadion als het GelreDome?

Het voelde zeker anders dan andere gevechten. Ik ben voor elk ander gevecht veel zenuwachtiger geweest, dat klinkt misschien heel gek. Ik wist gewoon dat ik ready was voor deze partij, ik heb me nog nooit zo goed voorbereid. Ik had helemaal geen stress, alles was compleet. Het was het complete plaatje en de knock-out was de kers op de taart.

Wil je gaan vechten op meerdere gewichtsklassen?

Ik ben getekend in de light heavyweight divisie, dat was officieel de bedoeling. Maar nu eerst deze divisie, dit bevalt me. Ik ga de belt proberen te pakken en geloof zeker dat dit me gaat lukken. Als ik de belt heb, kunnen we verder kijken. Ik concentreer me nu op de middleweight divisie.

Waarom heb je bij GLORY getekend?

Het is natuurlijk de grootste kickboksorganisatie in de wereld. Ik zag andere organisaties meer als een springplank om uiteindelijk bij GLORY terecht te komen. Toen de aanbieding kwam, was ik eigenlijk meteen verkocht. Dit is wat ik wil en dit is waar ik al die jaren naartoe heb gewerkt. Hier zijn de beste vechters in de hele wereld getekend.

 

Serkan Ozcaglayan viert zijn glorieuze overwinning met de fans in het GelreDome.

 

Wat is het verschil tussen jou en de andere middleweights bij GLORY?

Ik ben een beuker. Ik denk dat als je al die gasten bij elkaar opraapt, dat je alsnog niet zoveel knock-outs hebt als die ik in huis heb. Ik ga ze allemaal uit de weg slaan. Het zijn allemaal complete vechters, alleen ik ga het verschil maken door door ze heen te beuken en door ze heen te slaan. En dat weten ze ook, ze weten wat voor gevaar er nu in de divisie is. 

Hoe eindigt een gevecht tussen jou en kampioen Donovan Wisse?

Een week na mijn laatste partij werd ik getagd in een berichtje waarin stond: ‘ik ben de middleweight king, buig voor de koning!’ Donovan Wisse ziet zichzelf natuurlijk als de kampioen, hij wil een statement maken. Ik denk dat hij ook een beetje onder druk staat omdat ik met een zware knock-out ben gekomen en alle ogen op mij gericht zijn, terwijl ik binnenkom op nummer vier en het mijn allereerste gevecht was. Ik buig alleen voor mijn god Allah en voor niemand anders. Ik ga Donovan eruit slaan en ik ga heel de divisie eruit slaan. We gaan zien wie de echte koning gaat zijn in de middleweight divisie. 

Wie wil je als volgende tegenstander?

Ik ga niemand uit de weg. Het liefst iemand uit de top drie, omdat ik mezelf omhoog wil werken. Ik snap ook dat ze iemand de kans willen geven die in de top tien staat, mij is ook die kans gegeven. Mij maakt het niet uit, het liefst iemand uit de top drie.

Wie is volgens jou de Kickbokser van het Jaar 2021?

Als ik kijk naar degene die allemaal zijn genomineerd, ga ik natuurlijk voor Hamicha. Dat is 100% de kickbokser van het jaar, hij slaat en trapt iedereen er letterlijk uit. Rico Verhoeven doet dat ook, hij is heel goed teruggekomen in zijn laatste wedstrijd, maar ik denk dat Hamicha de titel verdient als sportman en vechter van het jaar.

Waar wil je aan het einde van je carrière aan herinnerd worden?

Als iemand zegt Serkan Ozcaglayan, moeten ze weten dat die gast echt iedereen eruit sloeg. Dat ik het licht uit hun ogen sla en mensen pijn doe, dat is hoe ik herinnerd moet worden.

Na zijn winstpartij tegen Badr Hari, werd Arek Wrzosek gehuldigd in het stadion van ADO Den Haag. Is dat ook een droom voor jou?

Ik sta elk weekend op de tribunes, Midden-Noord. Ik ben een trouwe fan. ADO is echt mijn cluppie, dus dat is zeker een droom. Twee weken voor mijn partij werd ik al in een keer naar voren geroepen, toen moest ik op zo’n hoog plateautje staan en schreeuwde ze voor me. Heel het vak ontplofte, dus de support is er zeker. Na de mijn partij wilden ze dat weer doen, maar toen kwamen de maatregelen natuurlijk. Ik denk wel dat er nog een mini huldiging aankomt.

Heb je nog een bericht aan de GLORY-fans?

Houd me zeker in de gaten! Ik ben een nieuwe aanwinst in de middleweight divisie, die voor heel veel verschil gaat zorgen. Ook mijn supporters in Turkije wil ik heel veel liefde geven. Er komen mooie dingen aan!